Auto koji se sklapa za parkiranje

Ovaj korejski električni automobil nakon vožnje se može preklopiti na pola.

Kako se snalaziti s parkiranjem u saobraćajno zagušenim gradovima, jedna je od najvećih poteškoća ljudi koji se zbog prirode posla ili mesta stanovanja svakodnevno moraju kretati prenatrpanim ulicama.

Jedno od rešenja je nabaviti neki mali automobil poput Smarta koji se može uglaviti tamo gde nema mesta za vozila pune veličine, no naučnici i inženjeri Korejskog naprednog instituta nauke i tehnologije nude još bolje rešenje.

Njihov električni dvosed Armadillo-T, koji u punoj veličini nije duži od 279,4 cm, može se nakon vožnje pomoću daljinskog upravljača preklopiti na 165,1 cm, pa pri parkiranju možete iskoristiti manje od pola klasičnog parkirnog mesta, što znači da ćete ga moći zavući tamo gde jedva stane neki skuter.

Kao što mu i samo ime kaže, ovaj automobil čija maksimalna brzina iznosi 50 km/h, a težina 496 kg, napravljen je prema uzoru iz prirode, odnosno oklopljenoj životinji armadilu.

Armadillo-T koristi litijum-jonsku bateriju od 13,6 kwh koja napaja motore ugrađene u točkove, čime je ponajviše omogućena ušteda prostora. Baterija se puni samo 10 minuta, a s napunjenom do vrha automobil može preći oko 100 km. Za sada nije poznato hoće li se ovaj automobil ikada naći na putevima, no inženjeri kažu da su ga kreirali za obične ljude, što znači da bi vrlo lako mogao ući u serijsku proizvodnju, a na tržištu bi se trebao naći po vrlo povoljnoj ceni.

Jedino nas brine što se dogodi ako slučajno pokrenete sklapanje dok još sedite u njemu!

Izvor: vidi.hr