Autonomni kamion bez vozača i kabine

Na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi automobila u Detroitu (North American International Auto Show – NAIAS), švedski startup Einride predstavio je svoj električni autonomni konceptualni kamion T-Pod, za koji kažu da će u potpunosti promeniti sistem putnog transporta robe.

Ono što ćete prvo primetiti na ovom kamionu je što nema kabinu, odnosno neće uopšte imati mogućnost da upravljanje nad njime preuzme ljudski vozač jer će svi sistemi biti potpuno autonomni i robotizovani.

T-Pod je dugačak oko 7 metara, može prevoziti standardnih 15 paleta, odnosno ukupnu težinu do 20 tona, a pokreće ga električni motor na baterije kapaciteta od 200 kWh, koje mu omogućuju do 200 kilometara vožnje sa jednim punjenjem.

Einride za sada ne iznosi detalje o sistemu autonomne vožnje, osim što kaže da će to biti sistem nivoa 5, dakle potpuno robotizovan, pa su zato i odlučili izbaciti u potpunosti kabinu za vozača jer će T-Podov AI vozač biti bolji, sposobniji i sigurniji od ljudi. 

Švedska firma veruje da će prvi T-Podovi započeti sa prevozom robe švedskim saobraćajnicama 2020. godine, dok će 2035. njihov udeo u putnom transportu ove zemlje iznositi oko 35%.

 

 

Izvor: vidi.hr