Baterija koja se puni skoro trenutno

Firma Ifbattery LLC (IF-battery), osnovana od naučnika Univerziteta Purdue, veruje kako se nalazi na pragu jednog od najvećih otkrića današnjeg doba, baterije koja se puni gotovo trenutno te bi mogla u potpunosti promeniti svet naših gadgeta i električnih vozila, koja se neće puniti duže nego što traje punjenje goriva na benzinskim pumpama.

John Cushman, profesor na Univerzitetu Purdue i suosnivač firme IF-battery, navodi kako je rast prodaje električnih i hibridnih vozila firmi poput Tesle gotovo neverovatan pa je najveći izazov industrije produžiti rok trajanja bateriji i pojednostaviti infrastrukturu za punjenje, dok je vozačima najveći nedostatak u vremenu koje gube na punjenje.

Iz tog razloga IF-Battery razvija sistem za skladištenje energije koji će omogućiti vozačima da svoje vozilo napune tečnim elektrolitima kako bi re-energizovali fluide potrošene baterije kao što pune svoje rezervoare benzinom. Pored toga, potrošena elektrolitska tečnost se može prikupljati i dovesti na solarne farme, vetrolektrane ili hidroelektrane gde će se ponovno napuniti, pa zapravo predstavlja obnovljivo "gorivo", kao što možete videti u predloženom videu.

Naučnici kažu kako je ovaj tečni baterijski sistem jedinstven po tome što je prvi koji uklanja membrane čime se reduciraju troškovi i produžuje život bateriji, a obzirom da su membrane razlog čestih požara, sistem IF-Batterya je i znatno sigurniji.

Takođe navode da se trenutno nalaze u fazi dodatnog finansiranja koje će omogućiti gradnju prototipa na velikoj skali i traže partnere za proizvodnju.

 

 

Izvor: vidi.hr