Boje za tetovažu su kancerogene

Korisnici trebaju znati kakav je sastav boje. Nacionalno udruženje dermatovenerologa u Francuskoj saopštilo je da tetovaže, bilo stalne, bilo privremene, nisu bezopasne, a javnost je pozvana na krajnji oprez pre odluke o tetoviranju.

Udruženje upozorava da boje za tetovažu sadrže toksične metale kao što su aluminijum, kobalt, hrom, bakar, gvožđe, živu i nikl, koji mogu biti kancerogeni kada dospeju u kožu.

Dermatolozi jednako podsećaju da ove boje mogu izazvati i ekcem, sarkoidozu kože i druge bolesti ili alergijsku reakciju (svrab, crvenilo, otok na mestu tetovaže).

Tetovaže uz pomoć kane nose manji rizik. Kana je prirodna boja koja nije nimalo štetna, međutim, ona se kod tetovaža ponekad meša sa toksičnim supstancama, kao što je parafenilenediamin, koji može izazvati ekcem, koprivnjaču, alergijske reakcije, kao i trajne ožiljke, upozoravaju stručnjaci.

Ukoliko žele tetovažu na bazi kane, korisnici trebaju zahtevati da budu obavešteni o sastavu boje. Boja mora biti narandžasta, a nikako crna.

 

Izvor: avaz.ba