Buggy za Mesec preteča je modernih automobila na struju

Pre 40 godina NASA i GM izradili su Lunar Rover, električno vozilo na 4 točkova koje su astronauti koristili u poslednje tri Apollo misije za vožnju po Mesecu.

Mnogi ne znaju da je General Motors prvi elektroautomobil razvio za NASA-u, i to za potrebe vožnje po površini Meseca! Lunar Roving Vehicle (LRV) bio je maleno vozilo s četiri točkova na električni pogon koji su astronauti koristili u poslednje tri misije Apolloa. Popularno je nazvan “moon buggy”, a mogao je nositi dvoje astronauta zajedno s njihovom opremom te uzorke materijala s Meseca. Takmičenje za izradu LRV-a je dobio Boeing, no GM je bio glavni dobavljač.

– Te 1970. ostvario mi se dečački san kada sam dobio zadatak razviti električni pogon za vozilo koje će koristiti u sklopu programa Mars Mission, kaže Jon Bereisa, Chevroletov šef razvoja naprednih pogonskih sistema. On radi u GM-u već 40 godina i sudelovao je u stvaranju NASA-inog LRV-a.

– Malo je poznato da je GM osim električnog pogona i baterija kojima je pogonjen Lunar Rover, konstruisao i baterije za Apollov povratni modul, ali i navigacijski računar koji ih je doveo na Mesec, tvrdi Bereisa.

Tehnologija koju danas korsiti Volt nekoliko je svetlosnih godina ispred one na LRV-u, no u sedamdesetim godinama GM je bio vodeći proizvođač električnih pogonskih sistema u Americi. Tu su tehnologiju uspešno upotrebili u prvom pravom električnom automobilu EV1, projektu koji je neslavno i naprasno ugašen zbog velikog pritiska naftnog lobija.

 

Izvor: 24sata.hr