Curiosity: Mars je imao uslove za život

Nakon podizanja operativnog sistema Marsov rover nastavio sa istraživanjem crvene planete.

Prošla nedelja je bila izrazito stresna za inženjere i naučnike NASA-e. Nakon što je pao operativni sistem jednog od dva Curiosityeva računara, NASA ga je bila prisiljena staviti u "safe mode" i potom ponovno instalirati softverski paket koji mu omogućuje istraživanje Marsa.

Rover je sada ponovno funkcionalan, te se naučnici mogu nastaviti baviti prikupljanjem i analizom uzoraka koji bi nam mogli otkriti je li na Marsu ikada postojao mikrobiološki život (ili možda eventualno postoji i danas).

Nove analize koje je obavio roverova hemijska laboratorija ukazuju na to da su u prošlosti Marsa postojali brojni uslovi za život, uključujući pitku vodu.

Naučnici su u uzorcima tla pronašli sumpor, azot, vodonik, kiseonik, fosfor i ugljenik, ključne "hemijske elemente života", što ukazuje na to da su se na drevnom Marsu mogli nalaziti živi mikrobi.

"Otkrili smo nastanjivu okolinu koja je mogla podržavati život do te mere da biste u to doba mogli piti vodu koja je tekla Marsom", kaže John Grotzinger, naučnik projekta Curiosity.

"Ovime je zapravo odrađena glavna misija projekta Curiosity, čija uloga je bila saznati je li Mars mogao biti nastanjivo područje. Odgovor je da.", izjavio je Michael Meyer, glavni naučnik  NASA-inog programa Mars Exploration.

Naučnici NASA-e kažu kako su bili iznenađeni uzorcima mešavina oksidiranih, manje oksidiranih i neoksidiranih hemikalija, koje omogućuju energiju mnogim vrstama mikroba na Zemlji, a Gale krater u kojem se odvijaju istraživanja je sada okarakteriziran kao vrlo drevan, ali novi "sivi Mars", na kome su nekad vladali uslovi za život.

"Curiosity nastavlja svoju misiju istraživanja na Marsu, a ja imam osećaj da nas u narednim mesecima i godinama očekuju još mnoga uzbudljiva otkrića", kaže Grotzinger.

Naučnici sada planiraju još nekoliko nedelja istraživati Yelowknife područje Gale kratera, a potom će Curiosity krenuti na dugi put prema centralnoj tački kratera, planini Mount Sharp gde su još iz orbite uočeni sulfatni minerali.

 

Izvor: vidi.hr