Danci u 2014. proizveli 40 posto struje od energije vetra

Nedavno ste možda bili u prilici čuti da je Velika Britanija 2014. godine iz energije dobijene pomoću obnovljivih izvora uspela pokriti 25 posto potreba svih domaćinstva u zemlji.

Koliko god to delovalo impresivno, pravi rekorder je Danska, koja je pomoću vetroturbina tokom protekle godine uspela zadovoljiti gotovo 40 posto svojih ukupnih potreba za električnom energijom, u šta se ubrajaju domaćinstva ali i poslovni subjekti.

U odnosu na 2004. godinu, kada je vetar Danskoj električnoj energiji doprinosio sa udelom od 18,8 posto, došlo je do velikog napretka i razvoja sistema vetroelektrana, pa je prošle godine u januaru zabeležen podatak da je energija vetra pokrila čak 61,4 posto ukupne potrošnje električne energije u toj zemlji.

Ovo je možda najbolji primer za sve one koji tvrde da obnovljivi izvori ne mogu pokriti značajan deo energetskih potreba u svetu, te zbog toga smatraju kako se i dalje više isplati ulagati u fosilna goriva i nuklearne centrale.

Danski primer pokazuje da je to itekako moguće, naravno uz potporu države, odnosno uz odgovornu politiku, pa se u Danskoj sada nalazi oko 5.200 funkcionalnih vetroturbina, od kojih se 25 nalazi u priobalnim vodama.

Danska je ispred sebe postavila novi cilj, a on glasi da do 2020. udeo energije vetra zadovolji 50 posto ukupnih potreba zemlje, a do 2050. godine postane prva država u svetu koja će u potpunosti dobijati električnu energiju iz obnovljivih izvora. 

 

Izvor: vidi.hr