DropTag prati padove pošiljki

Uz pomoć ovog gadgeta tehnička roba koju naručujete preko Interneta biće u boljem stanju.

Jeste li ikada naručili nešto iz kakve web prodavnice i onda vam stigne razbijeno ili oštećeno?

Ukoliko kupujete preko Interneta tehničku robu, posebno osetljive gadgete, taj problem vam može pričiniti velike probleme. Kad otvorite paket koji vam je stigao poštom ili preko nekog servisa za dostavu i unutra pronađete razbijen ili oštećen MP3 player ili mobilni, imaćete velikih problema u dokazivanju da je roba stigla u takvom stanju, a ne da ste je sami oštetili. Ista stvar je i sa prodavnicama koje dobijaju pošiljke robe iz veletrgovina ili skladišta, ili je šalju kupcima, jer je i njima teško utvrditi je li za nastalu štetu kriva dostava ili sam kupac.

Firma Cambridge Consultants je pronašla rešenje za to. Njihov DropTag gadget je senzor za koji veruju da će se jednog dana nalaziti na svim pakovanjima osetljive robe. Uređaj je dizajniran da registruje različite “stresove” do kojih dolazi tokom transporta i dostave robe, a osim senzora trešenja i sistema za čuvanje podataka, poseduje i bluetooth predajnik. Na taj način sve osobe uključene u dostavu mogu sa udaljenosti do 50 metara pomoću aplikacije na pametnom telefonu kontrolisati je li u tom procesu negde došlo do padova ili udaraca, te kakvog su intenziteta bili, a isto će moći i sam proveriti krajnji kupac bez da vadi pošiljku iz originalnog pakovanja. Uređaj takođe beleži datum i vreme svakog takvog događaja, pa je prilično lako odrediti ko je odgovoran za eventualnu štetu.

Cambridge Consultants veruje kako bi njihov sistem mogao zaživeti i u vazdušnom transportu jer bi aviofirme mogle njihove DropTagove stavljati na prtljagu putnika, što bi zasigurno dovelo do pažljivijeg rukovanja.

DropTag može raditi nekoliko nedelja sa jednom baterijom koja se kasnije može zameniti, a uređaj koristiti ponovo, te kažu da, ukoliko stigne na tržište, cena jednog gadeta u startu nebi premašivala 2 dolara.

Izvor: vidi.hr