Električni leteći taksi Cora

Suosnivač Googlea i sadašnji šef (CEO) Alphabeta Larry Page ranije je predstavio rekreacijsku letelicu pod nazivom Flyer, a sada predstavlja novu pod nazivom Cora, koja predstavlja električni autonomni leteći taksi.

Pageova firma Kitty Hawk ne želi prodavati Coru, već ima nameru pokrenuti uslugu taksiranja, pa je ušla u partnerstvo sa Novim Zelandom, gde se letelica već testira, a ukoliko "položi ispite", Page i ekipa nameravaju izgraditi čitavu flotu letećih taksija.

Mada je Cora u osnovi avion, na svojim krilima raspona 11 metara poseduje 12 rotora koji omogućuju vertikalno uzletanje poput helikoptera, što znači da mu nije potrebna pista.  Kada se nađe u vazduhu, letelicu pokreće motor sa jednim propelerom i omogućuje joj postizanje brzine oko 180 km/h, na visinama između 150 i 900 metara.

U letelici neće biti pilota, jer će njom upravljati sistem autonomne vožnje, a Kitty Hawk navodi da će za upravljanje i navigaciju posedovati 3 nezavisna računara, pa će moći sigurno sleteti i ako koje otkaže. Nadalje, svaki rotor također radi zasebno, a dodatna mera sigurnosti je ugrađeni padobram koji će se aktivirati i sigurno spustiti Coru i njene putnike u slučaju da sve drugo otkaže.

 

Izvor: vidi.hr