General Electric razvio ultratanki nečujni sistem hlađenja

Američka kompanija je razvila do sada najtanji sistem hlađenja visokih performansi koji će biti korišćen na novoj generaciji ultratankih tableta i laptopa. Pored toga što veličina ovog sistema dozvoljava razvijanje tanjih kompjutera, on koristi i dva puta manje energije što produžava životni vek baterije, a i skoro je apsolutno nečujan.

Tehnologija iza ovog sistema hlađenja za kompjutere se naziva duplo piezoelektrično strujanje za hlađenje (DCJ). DCJ se širi pri uzimanju hladnog vazduha, a onda se skuplja kako bi izbacio topli vazduh. General Electric je ovaj sistem razvio za pomoć pri hlađenju mlaznih motora komercijalnih aviona, ali su pre dve godine odlučili da naprave minijaturnu verziju sistema koja bi se mogla koristiti u kompjuterima.

Kako kažu iz kompanije celi sistem ima debljinu od samo četiri milimetra, što je za skoro 50 posto tanje od trenutno dostupnih rešenja sa ventilatorima. Pored toga, DCJ je toliko tih da korisnici neće znati ni da radi. DCJ će se ugrađivati direktno na komponente kojima treba hlađenje tokom rada.

 

Izvor: klix.ba