”Gigafabrika” električnih automobila za 1,6 milijardi dolara

Ako ste do sada sanjali o svetu prepunom električnih automobila, i razmišljali o tome kako bi bilo da već sada priuštite jedan, verovatno vas je odbilo saznanje da su u proseku duplo (ili više) skuplji od benzinskih verzija iste snage i performansi.

Za sve nas koji verujemo u budućnost bez fosilnih goriva, dolazi informacija da Elon Musk skuplja sredstva za gradnju ogromne, kako kaže "gigafabrike", najverovatnije u jednoj od četiri jugozapadne američke države (Arizona, New Mexico, Nevada ili Texas), koja će proizvoditi automobile koji će se cenom moći nadmetati s benzincima, za šta je preduslov velika količina produkcije i isporuka.

Nova fabrika bi trebala biti izgrađena 2017. godina, a Musk veruje da će s njom cena jednog njihovog Tesla Model S automobila koji košta oko 70.000 dolara bez poreza, biti prepolovljena, pa ćete ga moći kupiti za nekih 35.000 dolara, što i dalje deluje puno, no prilično je prihvatljivo za luksuzni električni automobil tog tipa za koji imate doživotnu besplatnu zamenu baterijskih paketa koje menjate za 4 minute na Teslinim stanicama, a struju na njima plaćate znatno manje od one iz električne mreže, jer se za proizvodnju dobrim delom koriste sunčani kolektori (uskoro i vodonikove ćelije na pogon sunčanih kolektora). Nova fabrika će zapošljavati 6.500 radnika.

 

Izvor: vidi.hr