InAir Televizija proširene stvarnosti

Sistem pod nazivom InAir, uskoro bi mogao zavladati našim dnevnim sobama i doneti nam potpuno novo iskustvo gledanja televizije, kao i korišćenje računara. Ovaj sistem koji još nazivaju i “Augmented TV”, objedinjuje sadržaje s internetskih servisa i TV-a, na taj način da dodaje posebne slojeve (layere) na osnovnu TV sliku, što će vam omogućiti da na svakom 3D televizoru dobijate grafiku koja “lebdi” u vazduhu, pa ćete recimo određene menije, skice, interfejs, dodatne sadržaje i slične stvari imati u svom vidokrugu zajedno s osnovnim sadržajem.

Na taj način ćete recimo tokom prenosa neke trke Formule 1, ispred i sa strane ekrana imati grafiku s poretkom, izdvojene podatke sa statistikama uspešnosti vozača, a kada poželite tu ćete moći dodavati i razne druge ekrane ili 3D slike “u prostoru”, uključujući interfejs za pristup društvenim mrežama.

Dodate li tome mogućnost korišćenja pokreta za upravljanje sadržajima pomoću Kinecta ili Leap Motiona, ovo će vas najviše podsetiti na film Specijalni izveštaj (Minority Report).

Ono što je dodatno zanimljivo je mogućnost korišćenja istog sistema na običnim 2D ekranima, gde će se layeri s dodatnim sadržajima moći postavljati na delove slike kao što ih recimo TV kuće postavljaju u obliku grafike. Drugim rečima na 2D televizoru ćete dobiti simulaciju slojeva u trećoj dimenziji unutar slike, dok ćete na 3D televizorima proširiti sliku izvan TV-a.

Sve što vam je potrebno za korišćenje ovog sistema je mali uređaj koji su nazvali “pametan HDMI kabl” koji spajate s jedne strane na TV, a s druge na internetski modem. U uređaju se nalazi mali računar sa softverom koji koristi napredne algoritme za pronalaženje sadržaja, što mu omogućuje da prepozna emisiju koju gledate, recimo neku fudbalsku utakmicu, a potom će vam ponuditi opcije za spajanje osnovne TV slike s relevantnim sadržajima koji bi vam mogli biti zanimljivi i to u realnom vremenu.

InAir se može povezati i s različitim bazama na Internetu, pa će vam tako moći pružiti i informacije direktno s Wikipedije ili nekog drugog sličnog servisa.

Sistem je takođe pogodan i za TV kuće, koje mogu znatno unaprediti svoju ponudu razvojem aplikacija koje će biti kompatibilne s tipovima sadržaja koje prikazuju.

Projekt je uspešno završio investicijski ciklus na Kickastaretu, a njegovi autori veruju da će biti spreman za dolazak na tržište u avgustu ove godine.

Izvor: vidi.hr