Do 2020. godine: Iran ponovo lansira majmuna u svemir

Iranski svemirski zvaničnici objavili su da će ponovo pokušati da lansiraju majmuna u svemir u roku od nekoliko meseci, objavila je državna novinska agencija Mehr.

-Testiranje kapsula je završeno i majmuni koji će biti poslati u svemir su u karantinu – izjavio je Hamid Fazeli, šef Iranske svemirske agencije, preneo je portal “Space”.

-Majmuni su slični ljudima, pa kad su oni u svemiru možemo da ispitamo kako je ljudima tamo – objasnio je Fazeli.

Kako je istakao, majmući će biti poslati u svemir u skladu sa rasporedom tokom Fadžra. Fazeli je rekao da je kapsula nazvana “pišgam”, što na persijskom znači “pionir”.

Prvi put je Iran pokušao da lansira majmuna u svemir 2011, ali je to propalo, bez objašnjenja zašto. Tada je plan bio da se rezus majmun lansira u orbitu uz pomoć rakete “Kavošgar-5” (istraživač).

Ako akcija sada uspe, to će biti korak napred ka slanju čoveka u svemir, što Iran planira da uradi do 2020, kao i slanje astronauta na Mesec do 2025.

Iran je poslednjih godina ostvario napredak u tehnologiji svemirskih letova. Ova zemlja je lansirala prvi satelit domaće proizvodnje u februaru 2009, a sledeće godine i raketu “Kavošgar-3”, koja je u svemir ponela pacova, dve kornjače i crva.

Iran je takođe, 2011. i 2012, u orbitu poslao satelite za posmatranje Zemlje.

Zapadni kritičari istakli su zabrinutost zbog potencijalne vojne primene iranskog raketnog programa. Iran je, sa druge strane, negirao takve ambicije.

 

Izvor: 24sata.info