Humanoidni robot upravljan mislima

Francuski i japanski naučnici uspešno testirali upravljanje humanoidnim robotom mislima.

Saradnja naučnika Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja i Japanskog instituta za napredna industrijska istraživanja, urodila je sistemom za upravljanje humanoidnim robotom mislima pod nazivom Brain-Machine Interface (BMI).

Kao što možete videti na videu dole, humanoidnim robotom se upravlja pomoću interfejsa koji pretvara moždane talase u akcije.

Dobrovoljac nosi kapu s elektrodama i gleda u ekran s tačkicama koje trepere. Taj ekran uči mozak kako povezati treperenje objekata u akcije, a računar koristi jedinicu za obradu signala kako bi konvertovao moždane aktivnosti i pretvaralo ih u zadatke za izvođenje određenih akcija.

Do sada smo se već susretali sa sistemima koji omogućuju vožnju invalidskih kolica ili upravljanje raznim uređajima i igračkama pomoću moždanih talasa, no ovo je prvi put da se taj interfejs koristi za upravljanje jednom takvom kompleksnom mašinom kao što je humanoidni robot.

"U osnovi želimo stvoriti uređaje koji će omogućiti korisnicima da se osećaju bestelesno u telu humanoidnog robota", kaže jedan od naučnika.

Takođe navodi kako je jedna od namena ovog sistema za potrebe paraplegičara, koji će se vrlo lako akomodirati u telo robota, obzirom da sami ne poseduju motoriku vlastitog tela, ali se i vojska interesuje za ovaj sistem, jer nudi bezbroj primena u njihovim ratnim mašinama.

Izvor: vidi.hr