Immersion sistem gameplay video igara prilagođava pulsu igrača

Sam Matison je nedavno predao patentni zahtev za sistem headseta pod nazivom Immersion, koji bi gamerima trebao pomoći u prevladavanju frustracija tokom igre.

Za potrebe izrade prototipa ovog sistema Matison je hakirao Xbox konzolu, odnosno njen kontroler, omogućivši da radi s optičkim senzorom pulsa koji se nalazi u sklopu slušalica kako bi beležio srčane otkucaje igrača.

Potom je sistem prilagodio za korišćenje u pucačkoj igri koji je sam napravio na Unity engineu, dodavši joj sposobnost interpretiranja korisnikovog srčanog pulsa.

Podaci s headseta se bežično prenose u igru preko Bluetootha, koja prema povećanim srčanim otkucajima pojačava težinu, stvarajući izdržljivije i opasnije AI protivnike.

Mada nam ovo deluje kao odličan način da nekome izazovete infarkt, Matison tvrdi da se zapravo događa suprotni efekt. Kada se igraču poveća broj srčanih otkucaja, podiže mu se nivo stresa i frustracija, pa ga povećanje težine igre zapravo natera na znatno veći angažman u samoj igri, čime nivo stresa i besa počne opadati.

Matison kaže kako ga je za razvoj ovog sistema inspirisao njegov brat koji je tokom online igranja Call Of Dutya dobijao takve napadaje besa da je razbijao periferni hardver.

Mada se u neke igre već duže vreme ugrađuje sistem koji nakon određenog broja neuspešnih pokušaja prolaženja nekog teškog dela automatski smanjuje težinu, Matison veruje kako se time ništa ne postiže, jer je igrač svestan da ga je igra prepoznala kao "luzera", pa je još više frustriran, te veruje da je njegov obrnuti pristup puno bolja metoda za oslobađanje od stresa.

 

Izvor:  vidi.hr