Izrada tkiva aparatom za šećernu vatu

Svi znamo da naučnicima nije jednostavno doći do vrhunske opreme koja im je važna za sprovođenje istraživanja i eksperimenata, pa su zato prinuđeni improvizovati, odnosno pokušati iskoristiti stvari koje nikada ne biste očekivali u nekoj naučnoj laboratoriji.

Naučnici univerziteta Vanderbilt University najbolji su primer toga, pa je tako inženjer Leon Bellan predstavio svoju tehniku izrade veštačkih ljudskih kapilara, najtanjih i najbrojnijih krvnih sudova koji pomažu pridruživanju tkiva arteriolama za prenos hranjivih materija u ćelije, za što je koristio šećernu vatu i želatin, kao što možete videti u priloženom videu.

Njegov cilj je da se korišćenje tih veštačkih kapilara omogući za svrhu održavanja veštačkih organa i drugog tkiva živim, što bi moglo imati veliki uticaj na regenerativnu medicinu.

Ukratko rečeno, Bellan i njegov tim su otkrili da se istim centrifugalnim procesom koji pretvara šećer u šećernu vatu, može pretvoriti hidrogel i vlakna u mikrocevčice koje se ponašaju poput kapilara u ljudskom telu.

Mada je ovo istraživanje još uvek u jako ranoj fazi, naučnici kažu da njihova tehnika obećava više nego “elektroupredanje”.

Blok gela koji je ovim proizveden “živeo” je duže od jedne nedelje, a vlakna je puno jednostavnije napraviti, te mogu biti 10 puta tanja u odnosu na ona koja se izrađuju postojećim metodama. Naravno, ovo je i znatno jeftinije, jer je aparat za šećernu vatu plaćen samo 40 dolara.

 

Izvor: vidi.hr