Kako bi izgledao Antarktik bez leda

NASA je objavila zanimljiv video u kojem se prikazuje kako bi izgledao Antarktik u slučaju da se čitav led otopi. Antarktik je kontinent koji okružuje Južni pol Zemlje i jedini je nenastanjeni kontinent na Zemlji, te je prekriven ledom koji je na nekim mestima debeo kilometrima.

Ako ste se ikada pitali kako bi taj kontinent izgledao kada ne bi bio prekriven ledom, možda će vam se dopasti ovaj animirani film NASA-e koja je izradila Bedmap2, najnoviji i najprecizniji pogled na aktuelnu ledenu masu na Antarktiku.

Film je, kažu, "izrađen na bazi miliona setova podataka istraživačke organizacije British Antarctic Survey, među kojima je dobar deo onih kojima ih je snabdela NASA tokom svoje operacije IceBridge za koju su korišćeni češće avioni nego sateliti kako bi se pratile promene u polarnom ledu, dok se instrumentima poput laserskih altimetara, radara, gravimetara i magnetometara izrađivala mapa dela kontinenta koji se nalazi ispod ledenog omotača.

Ovaj film ujedno demonstrira kako se ledeni slojevi Antarktika stalno pomiču, tope i zamrzavaju, a ono što se događa tamo utiče na sve nas, mada toga nismo uopšte svesni. 

 

Izvor: vidi.hr