Kepler 37b je dosad najmanja egzoplaneta

Misija Kepler otkrila je dosad brojne planete u našoj galaksiji, a Kepler 37b dosad je najmanji. Nalazi se blizu svoje zvezde te mu za godinu treba samo 13 dana.

Astronomi NASA-ine misije Kepler otkrili su novi planetarni sistem koji se nalazi "samo" 210 svetlosnih godina od Zemlje, a u njemu i dosad najmanju planetu izvan Sunčevog sistema. Nova zvezda zasad se zove Kepler37b, a planeta je dobila oznaku Kepler-37b.

Promer planete je oko 3860 kilometara, odnosno nešto veći je od Meseca, ili tek trećinu promera Zemlje. Manji je i od Merkura, a poput njega, verovatno je stenovit i jako vruć. Procena je da je temperatura na površini ove male planete oko 426 stepeni, a razlog ovoj vrućini je u tome što je od sunca udaljena samo 14,5 miliona kilometara. Zbog toga mu i treba samo 13 dana da napravi krug oko svog sunca.

Inače, Pluton koji je do 2006. imao status planete ima promer od 2274 kilometra. Sada ima status patuljaste planete te je drugi po veličini u Sunčevom sistemu, iza Eride.

Maleni Kepler-37b nije jedini u sistemu. Uz njega tu su Kepler 37c, veličine Venere te Kepler 37d koji je dvaput veći od Zemlje. I oni su bliže svom suncu, no što je od našeg udaljen Merkur tako da ni tamo nema života. Poređenj radi, Merkur je od Sunca udaljen između 46 i 70 miliona kilometara.

– Činjenica da smo otkrili Kepler-37b sugeriše da ima još ovakvih planeta te da nas čekaju još brojna planetarna iznenađenja u analiziranju i prikupljanju podataka – naveo je Jack Lissauer iz NASA-e.

Deo ovog istraživanja pomogli su i obični građani, zahvaljujući projektu Pale Blue Dot (Plava bleda tačka) preko koga ljudi mogu prisvojiti zvezdu i tako podržati istraživanja.

 

Izvor: 24sata.hr