Najnaprednije naočare za proširenu stvarnost

Ove AR naočare će vam omogućiti veliku slobodu i preciznost manipuliranja virtuelnim objektima. U današnje doba, ponajviše zahvaljujući Kinectu i PlayStationu 3 (Move), sistemi proširene stvarnosti (AR – augmented reality) postali su vrlo popularni, te donose daleko veći potencijal od gaminga i korišćenja u zabavne svrhe.

Ekipa inovatora firme pod imenom "meta", koja je nastala kao spinoff jednog naučnog tima sa Univerziteta Columbia, ovih je dana završila ciklus mikroinvesticija na Kickstarteru, te je svojem projektu istoimenih AR naočara osigurala 94 hiljade dolara više od tražene svote za komercijalizaciju.

Uktatko rečeno, meta naočare se sastoje od poluprozirnog ekrana, kamere i ostalog hardvera koji omogućuje prikaz slike i njeno mešanje sa stvarnosti, te praćenje kretnji ruku sa svrhom manipulacije virtuelnim objektima u stvarnom prostoru.

Drugim rečima, ovo je sistem vrlo sličan Kinectu, s tom razlikom da se čitav "monitor" i senzorski sistem nalazi u malom prostoru naočara, a proizvođači ih još nameravaju opremiti akcelometrom, žiroskopom i kompasom, kako bi pozicioniranje virtuelnih objekata u stvarnom prostoru bilo još preciznije.

Mada prava produkcija naočara tek treba započeti, proizvođači navode kako su uspeli izraditi kompletan hardverski i softverski kit namenjen developerima po prilično niskoj ceni, pa će prototip naočara proizvođači aplikacija moći naručiti po 750 dolara, a više verovatno neće koštati ni korisničke verzije.

Među poznatim osobama koje su novčano poduprle ovaj projekt nalazi se i James Knight, šef Knight Vision studija u Universal Studiosu, koji je radio na filmu Avatar, koji u njima vidi izvrstan alat za reditelje, te smatra kako bi oni naočare mogli koristiti za unošenje promena na scenama, što na filmskim setovima oduzima puno vremena kada se radi sa stvarnim dekorom i objektima.

U videu dole možete videti primenu naočara za razne namene i razne profile ljudi, a mnogi ih vide kao odličan alat u dizajnu, arhitekturi, pa čak i u fashionu.

Izvor: vidi.hr