NASA u orbitu šalje novu generaciju TDRS-a

Američka svemirska agencija lansirala je raketu Atlas 5 koja će u Zemljinu orbitu postaviti prvi iz nove generacije NASA-inih telekomunikacijskih satelita kojima će se koristiti Međunarodna svemirska stanica, svemirski teleskop Hubble, te druge svemirske letelice.

Raketa Atlas 5 lansirana je iz baze američkih vazdušnih snaga u Cape Canaveralu, nedaleko od NASA-inog svemirskog centra Kennedy, a reč je o prvom od 13 planiranih lansiranja sa tog uzletišta ove godine.

Pošto se satelit TDRS (Tracking and Data Relay Satellite) nađe u orbiti 35.900 km iznad Zemljine površine, priključiće se mreži od sedam satelita koji prate lansiranja sa Zemlje, te osiguravaju komunikaciju s ISS-om, Hubbleom i drugim svemirskim letelicama.

Pre nego što je prva generacija TDRS-a lansirana 1983. godine, NASA se oslanjala na telekomunikacije smeštene na površini Zemlje, te povremeno na avione i brodove, što je bilo skupo i ne odviše efikasno.

Tri satelita druge generacije lansirana su od 2000. do 2002. godine, a nedavno je lansiran prvi od tri planirana satelita treće generacije, koji će postupno zameniti zastarele delove mreže koju čini šest aktivnih i jedan rezervni satelit.

 

Izvor: dnevnik.hr