Pametni algoritam vidi pešake

Pametni algoritmi sa kakvima se možete susresti na internetu postali su vrlo uspešni u prepoznavanju i uočavanju predmeta, mačaka i ljudi na slikama i u video filmovima, ali kada se trebaju naći na ulicama, sa ciljem da uočavaju pešake i time omoguće potpunu sigurnost autonomnim i poluautonomnim sistemima vožnje u automobilima, stvar je puno ozbiljnija.

Naučnici univerziteta UC San Diego iz Škole inženjerstva Jacobs, tvrde da su njihovi sistemi u tome najbolji. Oni su proizveli algoritam za detekciju pešaka koji je znatno brži i efikasniji od svih postojećih, pa je u stanju uočiti ljude prema stopi od 2 do 4 sličice u sekundi, što je podjednako onome što mogu ljudi, dok istovremeno čini za 50% manje grešaka nego postojeći sistemi.

Ključ njihovog algoritma leži u sistemu brze eliminacije lako prepoznatljivih područja koja ne sadrže ljude poput neba ili praznog puta, te se zasniva na sistemu takozvanog dubokog učenja, koji omogućuje kompleksnije prepoznavanje i potvrdu pouzdanosti onoga u šta se gleda, kao što možete videti u priloženom videu.

Naučnici navode da takav sistem štedi puno računarske snage koja je obično potrebna za prepoznavanje pešaka, obzirom da ste, kako kažu, “limitirani fokusom na manja područja umesto da pratite velike površine ekrana”.

UCSD-ov postojeći sistem za sada može prepoznati samo po jedan objekt u jednom trenutku, što znači da ga još ne možete ugraditi u autonomni automobil, ali u sledećoj fazi istraživanja naučnici planiraju omogućiti prepoznavanje višestrukih objekata istovremeno, čime bi trebao postati znatno praktičniji. Pored toga kažu da njihov algoritam nije limitiran samo na aute, već bi mogao biti koristan u robotima, nadzornim kamerama, industrijskim mašinama i drugim sistemima koji trebaju biti u stanju uočiti ljude “u roku otkucaja srca”.

Zanima nas šta o ovome misli Google, koji je do sada tvrdio da njegovi algoritmi za pametne automobile imaju najbolji sistem detekcije vozila i pešaka.

 

Izvor: vidi.hr