Planeta sa staklenom kišom je prva koji su snimili rendgenom

Nakon što su na planetu HD 189733b prvi put izmerili boju, sada su tu istu planetu, udaljenu 63 svetlosne godine od Zemlje, prvi put snimili rendgenskim zrakama.

Naučnici su sada po prvi put uspeli rendgenskim zracima videti neku planetu koja prolazi ispred svoje zvezde. Egzoplanete, odnosno planete koji kruže oko drugih zvezda počeli su otkrivati pre skoro 20 godina.

NASA navodi kako im je položaj planeta i njegove zvezde HD 189733, koji su udaljeni 63 svetlosne godine, omogućio da opservatorijima Chandra i XMM Newton vide razliku u intenzitetu rendgenskog zračenja u trenutku prolaska planete ispred zvezde.

Katja Poppenhaeger s Harvarda navodi kako su hiljade potencijalnih planeta otkrili samo preko razlike u svetlosti u trenutku prolaska ispred sunca te da će mogućnost proučavanja planeta preko rendgenskih zraka dati nova saznanja.

Planeta HD 189733b je gasoviti div, sličan Jupiteru, ali je jako blizu svog sunca, odnosno 30 puta je bliže suncu, no što je Zemlja udaljena od našeg Sunca. Treba mu samo 2,2 dva dana za krug oko sunca. Ovo nam je i najbliži 'vrući Jupiter' te je idealan kandidat za dodatna proučavanja. Nedavno su naučnici otkrili kako je ova planeta plave boje te da je za nju verovatno zaslužna staklena kiša, odnosno silikati u atmosferi koji reflektuju plavo svetlo.

Rendgenskim snimanjem planete naučnici su otkrili i više o samoj veličini atmosfere planete. Podaci pokazuju da je pad nivoa svetla u spektru rendgenskog zračenja tri puta veći, no pad nivoa optičkog svetla. Prema rendgenskim merenjima planeta ima dodatne slojeve koji su pregusti za rendgensko zračenje.

 

Izvor: 24sata.hr