Pokvario se NASA-in lovac na egzoplanete!

NASA je ovih dana objavila da se njen svemirski teleskop Kepler, zaslužan za otkriće brojnih egzoplaneta, pokvario.

Rukovodioci misije kažu da od četiri reakcijskih točkova kojima se usmerava teleskop sada rade samo dva, a za pravilno funkcionisanje neophodna su mu najmanje tri.

No menadžer u američkoj svemirskoj agenciji John Grunsfeld ističe da teleskop 'još ne bi trebalo potpuno otpisati jer naučnici rade na uklanjanju problema'.

Teleskop Kepler, koji je vredan 600 miliona dolara, lansiran je 2009. godine. Planete je otkrivao beležeći male razlike u sjaju zvezda kada su planete prolazile preko njihovih diskova. Do sada je otkrio 132 egzoplanete, te još 2.700 mogućih kandidata. Samo prošli mesec u sazvežđu lire u orbiti zvezde Kepler-62, udaljene oko 1.200 svetlosnih godina, pronašao je dva koji bi mogli biti nastanjivi. Na temelju njegovih istraživanja naučnici su procenili da bi u Mlečnoj stazi moglo biti najmanje 17 milijardi planeta veličine Zemlje.

No prošlog jula pokvario se prvi od reakcijskih točkova. NASA je nedavno objavila da je zabeležila problem na još jednom točku kada se teleskop prebacio na programirani siguran način rada (safe mode) koji se uključuje kada posmatračnica ne zna u kojem bi se smeru trebala okrenuti.

Trenutno je prioritet rukovodilaca misije da letelicu stave u stanje mirovanja kako bi smanjili potrošnju goriva i omogućili joj da preživi još mesecima ili čak godinama dok naučnici ne odluče šta bi mogli preduzeti.

Kepler je svoju primarnu misiju već odradio u prvih godinu i po fukcionisanja prošlog novembra, a sada se nalazi u fazi produžene misije.

Izvor: tportal.hr