Probavne ćelije hakirane za proizvodnju insulina

Naučnici Univerziteta Columbia objavili su naučni rad u kojem opisuju tehniku kojom su genetskim inženjeringom preuredili ljudske gastrointestinalne ćelije da prozvode insulin, što je veliki napredak u lečenju dijabetesa tipa 1.

Do sada su naučnici za proizvodnju insulina u laboratoriji uspeli modifikovati matične ćelije, ali pokazalo se da one nemaju sve funkcije prirodnih beta ćelija gušterače, pa je tim Centra za dijabetes Naomi Berrie na Univerzitetu Columbia eksperimentisao s drugim ćelijama koje bi mogle zameniti ćelije koje je imuni sistem pacijenata s dijabetesom tipa 1 uklonio iz gušterače.

Nakon što je tim dr. Domenica Accilija prvo uspešno modifikovao gastrointestinalne ćelije za proizvodnju insulina u miševima, nova studija je ukazala da isto funkcioniše i na ljudskim ćelijama, deaktiviranjem gena pod nazivom FOXO1.

Mada se ovo za sada isključivo testiralo na malim uzorcima tkiva u laboratoriji, naučnici veruju kako će kroz dve godine moći preći na kliničke testove na ljudima, pre čega će tokom sledećih istraživanja prvo kreirati sastojke leka koji će pretvarati ćelije probavnog sistema u ćelije za proizvodnju insulina.

 

Izvor: vidi.hr