Putujte na rub svemira u kapsuli koju nosi balon

Sledeće godine Virgin Galactic bi trebao prve putnike odvesti u svemir, a karta za to nezaboravno putovanje koštaće oko 250.000 dolara. Za sve one koji to ne mogu priuštiti, postoji jeftinija alternativa. Firma World View Enterprises odvešće vas balonom na rub svemira po ceni od 75.000 dolara. Prvi letovi trebali bi početi 2016. godine s odredišta u Novom Meksiku, objavili su iz firme sa sedištem u američkoj Arizoni.

Za balon, punjen helijumom, biće pričvršćena posebna kapsula koja će moći primiti do šest putnika i dva člana posade. Uz pomoć balona, ona će se popeti na visinu od 30 kilometara, javlja Daily Mail. Tokom dva sata, koliko se može zadržati u svemiru, putnici će kroz prozore kapsule moći posmatrati svemir, popiti piće u baru ili se fotografirati  te slike objaviti na društvenim mrežama.

Putnici u kapsuli neće imati priliku osetiti bestežinsko stanje, ali će ga moći doživeti pri povratku na Zemlju, prilikom odvajanja kapsule od balona. Nakon toga, kapsula će sleteti uz pomoć paraglajdera. Očekuje se da bi putovanje ukupno trebalo trajati pet do šest sati.

 

 

Izvor: 24sata.hr