Injekcija zaustavlja krvarenje od puščane rane za 15 sekundi

Firma RevMedx je proizvela jednostavan džepni medicinski gadget po imenu Xstat koji je pre svega namenjen vojnicima na ratištu, za potrebe brzog tretmana rana od metaka i drugih manjih projektila. Xstat izgleda poput injekcije u kojoj se nalaze mali medicinski sunđeri koji su prekriveni hemostatičnim premazom.

Odmah nakon ranjavanja, vojnik može sam u povređeno mesto ubrizgati sunđerčiće koji će povećati svoj volumen, izvršiti kompresiju rane i zaustaviti krvarenje. RevMedx kaže kako je krvarenje najčešći razlog smrti na ratištima, te mnogi ranjenici umiru samo zbog toga jer im na vreme nije bilo zaustavljeno, čak i kada su same rane male i uz pravovremeno pružanje medicinske pomoći neopasne po život.

Ovaj projekt je finansiran od strane Special Operations Command odseka američke vojske, pa će se Xstat naći u džepovima svih američkih vojnika, no RevMedx veruje kako će njihov proizvod vrlo brzo stići i na civilno tržište, gde bi se mogao naći u svim kompletima prve pomoći, u našim automobilima i domovima.

Izvor: vidi.hr