Kako ESA priprema ljudske misije na Mesecu

 Centar EAC (European Astronaut Centre) u nemačkom gradu Kelnu, već se duže vremena koristi kao glavno mesto za treniranje astronauta i razvoj tehnologija koje bi članovima misija sa ljudskom posadom, trebalo omogućiti siguran dolazak, boravak i rad na Mesecu.

Sve to se razvija u okviru programa Evropske svemirske agencije pod nazivom SpaceShip EAC, a u priloženom videu možete videti kakve sve treninge moraju prolaziti astronauti, te kakva su tehnološka rešenja potrebna da se sledećim istraživačima Meseca stvore svi preduslovi za boravak na našem prirodnom satelitu.

Za razliku od Apollo misija prije 47 godina, koje su predstavljale veliko kockanje sa ljudskim životima, jer NASA nije vodila previše računa o mnogim elementima, pa tako ni o mogućim “bljeskovima” opasnog sunčevog zračenja, nova faza posete Mesecu više ne sme ništa prepuštati slučaju, posebno zato što je ideja da se tamo grade stalne stanice za boravak budućih astronauta.

ESA zato vodi računa o izradi robota, rovera, landera i gradnji naselja, pri čemu se zbog troškova prevoza opreme nastoji iskoristiti lokalni materijal, takozvani “regolit”, a važno je odlučiti i o najboljim mestima za sletanje i boravak, jer se pojedina područja Meseca jako razlikuju, a temperature variraju od -153 do +123 stepena celzijusa.

U svakom slučaju, ESA se doista potrudila prikazati sve elemente razvoja ovog programa, kako bi zemlje članice, mogle videti na šta se troši njihov novac za evropske svemirske programe.

Izvor: vidi.hr