Keramička posuda prečišćava vodu bez upotrebe hemikalija

Proces prečišćavanja vode obično zahteva velike količine opreme, rada, vremena i resursa. Holandski pronalazač Lukas Jager je razvio sistem prečišćavanja koji zaobilazi tradicionalna sredstva za čišćenje vode. Sistem je nazvan Puur Zuiveren, ili čisto prečišćavanje.

Sistem se sastoji od nekoliko keramičkih posuda na drvenim nogarima. Posude su napravljene od smese gline i piljevine, a nakon toga su pečene na temperaturi od 850 stepeni celzijusa. Tokom pečenja piljevina sagoreva, a iza nje ostaju sitne pore koje su idealne za brzo prečišćavanje vode. Kada se u smesu doda i određena količina koloidnog srebra preostale bakterije će takođe biti uništene.

Jednostavan sistem kao što je ovaj bi mogao mnogo pomoći u stvaranju čiste i pitke vode u područjima u kojima vlada nestašica. Jednostavnost i lakoća korišćenja sistema Puure Zuiveren ga čini praktičnim za korišćenje u ovim područjima.

Sistem takođe ne zahteva ni održavanje. Jaegerov dizajn je jednostavno, elegantno i jeftino rešenje za prečišćavanje vode.

 

Izvor: klix.ba