Kineski rover kreće na Mars

Kina je predstavila koncept landera, rovera i orbitera koji će biti sastavni deo misije koja bi trebala biti lansirana u julu ili avgustu 2020. godine sa ciljem istraživanja Marsa.

Prema navodu kineske novinske agencije Xinhua koja je citirala konsultanta misije Ye Peijiana, misija će započeti lansiranjem u svemir pomoću rakete Dugi Marš-5 iz svemirskog lansirnog centra Wenhang u južnoj provinciji Hainan.

Nakon putovanja ka Marsu koje bi trebalo trajati oko sedam meseci, kineski orbiter će se smestiti u stabilnu orbitu crvene planete, a potom će u blizinu Marsovog ekvatora uputiti lander na kojem će se nalaziti rover težine od 200 kg koji poseduje 6 točkova i četiri solarne ploče, te opremu za istraživanje, kao što možete videti u priloženom videu.

Rover bi na Marsu trebao biti operativan najmanje 92 dana, a glavnu opremu će mu predstavljati kamera osetljiva na pokret, te radar sa mogućnošću penetriranja kroz tlo.

Glavni cilj istraživanja kineskih naučnika biće potraga za tragovima vode i leda, ali misija će ujedno služiti i za proučavanje tla, okoline i atmosfere.

Uz predstavljanje misije, Kina je objavila i javno takmičenje kojim želi doći do službenog imena i logotipa svoje ambiciozne misije. 

 

 

Izvor: vidi.hr