Leteći auto finansiran od Googlea

Larry Page, šef (CEO) firme Alphabet Inc. (Google), poznat je po tome što voli investirati svoj novac u razne čudne projekte, a ovog puta je finansirao projekat koji je zaista cool. Konkretno se radi o multicopteru za prevoz ljudi koju je Larryevim (Googleovim) novcem izradila firma Kitty Hawk Corporation pod vođstvom Sebastiana Thruna, čoveka koji je zaslužan za pokretanje Googleovog projekta autonomnih automobila.

Mada bi se za ovu električnu letelicu pod nazivom Kitty Hawk Flyer moglo reći da predstavlja svojevrsni leteći auto, bolji naziv bi bio "hidrokopter", obzirom da je "pilot" smešten na platformi sa rotorima ispod koje se nalaze plovci za sletanje na vodu, kao što možete videti u predloženom videu.

Osim predstavljanja prototipa Thrun i ekipa nisu izneli previše detalja o tehničkim funkcijama  letelice jer se još uvek nalazi u razvojnoj (i investicijskoj) fazi, ali rekli su da je težine od 100 kg te da može leteti maksimalnom brzinom od 40 km/h, mada bi se finalna verzija mogla prilično razlikovati od ove. Zanimljiva je i izjava da vam za vožnju neće trebati pilotska dozvola, barem prema zakonima u SAD-u.

Zasad još ne znaju koliko će letelica koštati kada stigne na tržište, ali ako uplatite 100 dolara u projekt, kažu da ćete imati priliku kupiti (jednog dana) uz popust od 2.000 dolara. 

 

 

Izvor: vidi.hr