Leteći auto iz Slovačke

Ovaj hibrid postiže 200 km/h u vazduhu, te 160 km/h na zemlji.

Slovački inženjer i dizajner Štefan Klein, već 20 godina radi na projektu letećeg auta, a nedavno je prikazao prototip pod nazivom AeroMobil 2.5 na sajmu AeroTech u Montrealu.

Njegova firma AeroMobil koja je smeštena u Bratislavi, razvila je zanimljiv leteći automobil, koji nam se čini među boljima koje smo imali prilike videti, mada i dalje ima jedan, po nama veliki problem, a to je da za uzletanje i sletanje treba pistu, jer s razvijenim krilima nije ništa drugo nego mali avion, a mi smatramo da se o pravom letećem autu može govoriti samo ako poseduje sistem vertikalnog uzletanja i sletanja.

No bez obzira na to, dizajn ovog vozila je zaista odličan, pa na putu deluje prilično zanimljivo i relativno nenametljivo, pa neko možda čak i ne bi primetio od prve da se radi u letećem autu dvosedu, koji u sebi skriva krila na rasklapanje.

Čitavo vozilo je izrađeno od laganog čeličnog kostura s karoserijom od ugljeničnih vlakana, te je teško oko 450 kilograma.

Sa skupljenim krilima, AeroMobil je dugačak 6, a širok 1,6 metara, dok s razvijenim njegove dimenzije iznose 8,2 x 6 m.

Vozilo pokreće motor Rotax 912 koji služi za pogon na putu i vazduhu, s potrošnjom od 7,5 litara na 100 km na zemlji, odnosno 15 litara u letu, a rezervoar se može puniti gorivom na običnim benzinskim stanicama.

Ako ga koristite kao automobil, s punim rezervoarom ćete moći preći oko 500 kilometara, dok će mu u vazduhu dolet iznositi 700 km.

U ovom trenutku Štefan i njegova ekipa još ne znaju kada bi se ovaj prototip mogao pretvoriti u tržišno dostupan proizvod i po kojoj ceni, a napredovanje ovog projekta možete pratiti na službenoj web stranici projekta.

 

 

Izvor: vidi.hr