Leteći mlazni Segway

Franky Zapata već duži niz godina razvija razne vrste ličnih letelica na mlazni i vodeno-mlazni pogon poput Flyboard Aira, HydroFlyera i FlyRidea, a sada najviše pažnje izaziva svojom Ezfly letelicom koja u vazduhu deluje poput letećeg Segwaya, mada nas iz daljine pomalo podseća i na leteću metlu.

Pilot se popne na platformu baš poput one na Segwayu, uhvati za dve ručke, uključi mlazni pogon i potom se kreće u željenom smeru prebacivanjem težine.

Zapata kaže da je u oktobru prošle godine Ezfly testiralo deset pilota i navodi da nije došlo ni do jednog incidenta, ponajviše zbog jednostavnosti upravljanja, koje omogućuje doslovce svakome da se vine u nebo i sigurno sleti.  

Obzirom da se među testnim pilotima našlo i nekolicina u vojnim uniformama, očito je za Ezfly zainteresovana i vojska, dok bi za civilnu upotrebu probleme mogla stvarati činjenica da Ezfly nema nikakav aktivni sistem zaštite, pa stručnjaci kažu da bi za dobijanje dozvole trebalo izmisliti neku vrstu padobrana na ispucavanje, mada vam i on ne bi puno pomogao ako vam mlazni pogon otkaže na visinama od 30 ili manje metara. Zapatu takva mišljenja ne zanimaju, jer se on lepo zabavlja stvarajući letelice iz svojih snova, pa bi uskoro trebao predstaviti i leteći motocikl Jet-Bike.

 

Izvor: vidi.hr