List spanaća su uspeli pretvoriti u srčano tkivo

Britanski inženjeri biomedicine na tragu su otkriću koje omogućuje da se od lista spanaća uzgoji ljudsko srčano tkivo, što bi moglo pridoneti rešenju problema sa regeneracijom ljudskog tkiva i oštećenih organa.

Uspeli su svladati prvu veliku prepreku – stvoriti vaskularni sistem koji će provoditi krv do novog tkiva.

Dosad je poznat niz metoda za laboratorijski uzgoj ljudskog tkiva uz pomoć 3D tehnika, ali razgranatu mrežu krvnih sudova, najvažniju za proces regeneracije tkiva, naučnici nisu uspevali uzgojiti na sličan način. Nedavno im je to uspelo uz pomoć ove biljke, tačnije 'pretvaranjem' lista spanaća u tkivo.

Glavni faktor koji je ometao izgradnju veštačkog tkiva bio je upravo nedostatak mreže krvnih sudova jer su bez nje tkiva 'propadala'.

Jedna od važnih karakteristika listova je upravo razgranata mreža njihovih biljnih žila koje provode vodu i hranjive materije do ćelija. Naučnici su tako dobili repliku ljudskoga krvnog sistema.

Za razliku od biljaka i životinja kod kojih se voda i hranjive materije transportuju na drukčiji način nego kod ljudi, struktura nekih njihovih delova koje obavljaju tu funkciju vrlo je slična, pišu autori studije čiji će se rezultati objaviti u u časopisu Biomaterials.

"Razvoj metode decelularizacije, svojevrsnog 'pranja ćelija' biljaka utire put novoj naučnoj grani koja će proučavati mimikriju između biljaka i životinja", smatraju britanski naučnici. 

Da bi stvorili 'srce', naučnici su 'oprali ćelije' sa lišća spanaća, a potom u njihove žilice ubrizgali tečnost i mikrogranule slične ćelijama judske krvi te zatim biljni okvir spojili sa ljudskim krvnim ćelijama kako bi na listu spanaća izraslo ljudsko tkivo okruženo sitnim žilicama. Kad su ‘pretvorili’ list spanaća u svojevrsno 'mini srce', poterali su tečnost kroz vene da pokažu kako krvne ćelije putuju kroz sistem. 

Naučnici smatraju da se na istom principu mogu koristiti druge biljke za regeneraciju tkiva na drugim delovima tela. Jedna od takvih je i bambusova stabljika koja bi jednog dana mogla pomoći u regeneraciji ljudskih kostiju.

"Pred nama je još puno rada, ali dosadašnje otkriće obećava", rekao je Glenn Gaudette, profesor biomedicinskog inženjerstva na Politehničkom institutu Worcester u Massachusettsu i jedan od autora studije. "Prilagođavanje brojnih biljaka koje poljoprivrednici uzgajaju već hiljadama godina za obnovu ljudskog tkiva, mogla bi rešiti brojne zdravstvene probleme kod ljudi", smatra prof. Gaudette.

Cilj studije je zameniti oštećeno tkivo kod pacijenata sa srčanim udarom ili drugim srčanim problemima te sprečiti kontrakcije srca. Poput krvnih sudova, vene u modifikovanom listu prenose kiseonik ostatku tkiva koje je zamenjeno i bez čega ne bi moglo funkcionisati.

 

 

Izvor: 24sata.hr