LuminAR svetiljka pretvoriće sto u ekran osetljiv na dodir

Naučnici sa MIT-a razvijaju uređaj koji se može umesto sijalice staviti u bilo koju svetiljku. U njemu su kamera, računar i projektor koji sliku može projektovati na sto.

Sve manje i jeftinije snažne računare nalazimo u sve raznolikijim predmetima, a Natan Linder, student s MIT-a veruje kako će jedan takav računar umetnut u grlo obične svetiljke zajedno sa projektorom i kamerom stvoriti novu vrstu interfejsa. Time bi praktično omogućio da svaka površina postane jednostavan ekran osetljiv na dodir.

Projekat na kome radi sa kolegama na MIT-u nazvali su LuminAR, a sistem može prepoznati kada i gde se prst ili ruka nalaze unutar slike koju projektuju. Opisuju ga sistemom za proširenu stvarnost (Augmented Reality), poput naočara ili aplikacija za mobilne, jer nekom predmetu daje potpuno novu funkciju, piše Technology Review.

Maleni sistem sa kamerom, projektorom i softverom koji projektuju sliku na internet se povezuje preko WiFi veze. To mu je potrebno jer se neke osobine prototipa, poput prepoznavanja objekata, temelje se na softveru koji se pokreće 'u oblaku'.

Linder kaže kako se veseli svim mogućim primenama ovakvog uređaja u rukama raznih inženjera ili dizajnera, a veruje da se može koristiti u bilo kome kreativnom poslu. On je sam isprobao ovaj uređaj i za video pozive kao na Skypeu, samo što je sliku pozivaoca projektovao na zid.

Prototip uređaja inače koristi Qualcommov procesor koji se može naći u mobilnima, a naučnici eksperimentišu sa raznim verzijama operativnih sistema. Trenutno rade samo na verziji koja će se moći umetnuti u bilo koju svetiljku umesto klasične sijalice.

 

Izvor: 24sata.hr