Magnetski nanočistač vode

Nova metoda pročišćavanja sitnim magnetskim čistačima omogućuje najefikasniju reciklažu vode.

Voda je materija bez koje ne možemo živeti, a pitke, čiste vode ima sve manje. Naučnici sve intenzivnije istražuju načine na koje se zagađena voda može pročistiti, na neki način reciklirati. Imamo sreće da živimo u zemlji u kojoj bez razmišljanja možemo piti vodu iz slavine. Vode uistinu imamo u izobilju, ali to izobilje neće potrajati zauvek. Nove tehnologije omogućavaju nam da i u budućnosti zadržimo tu bezbrižnost.

Nano čestice koje se mogu brzo ukloniti magnetom mogle bi ponuditi obećavajući novi način dezinfekcije vode.

Slične tehnologije koje već postoje ostavljaju previše nanočistača za sobom u vodi te se zbog toga ta voda ne smatra sigurnom za ljudsku upotrebu.

Nova vrsta nanočistača sa sintetičkim jezgrom ima jaku reakciju na magnetizam, što omogućuje jednostavno i efikasno uklanjanje gotovo svakog od nanočistača.

"U zagađenoj vodi, nanočistači plutaju okolo, nasumično udarajući u bakterije te ih tako ubijaju", kaže Wang Shan, glavni autor istraživanja i profesor nauke i inženjerstva i elektrotehnike na Univerzitetu Stanford. "Kad se zagađivači zalepe za nanočistače ili su mrtvi, magnet se uključuje i čestice nestaju."

Jezgro tih novih nanočistača u stvarnosti nije samo jedan materijal, to je disk od nekoliko slojeva: spoljni magnetski slojevi sintetičkih materijala čine sendvič u čijem je središtu titan.

"Magnetski momenti dvaju spoljnih slojevima su suprotni. Smer magnetske sile u gornjem sloju i u donjem sloju idu u suprotnim smerovima, tako efikasno poništavajući magnetska svojstva materijala", kaže Zhang Mingliang, koautor studije.

Nanočistači sa sintetičkim jezgrom su veoma osetljivi na magnetizam, daleko više od onih čije je jezgro na bazi oksida gvožđa, a takvi se većinom koriste u današnjoj tehnologiji.

Uz to što su uspešno razvili novo jezgro, naučnici su stvorili i čistače sa raznim vrstama kapica: srebrnom ili onom od titana i drugih reaktivnih materijala, zavisno o materijama koje onečišćuju vodu.

Ti novi nanočistači uklonjeni su gotovo u potpunosti u samo pet minuta izlaganja magnetskom polju.

"Naša želja je jednog dana stvoriti jedinstveno rešenje koje će pročistiti vodu zagađenu različitim mešavinama zagađivača. Takva tehnologija pročišćavanja bila bi vrlo korisna u recikliranju vode u zemljama u razvoju, odnosno u suvim klimama poput zapadnog SAD-a, gde su kvaliteta vode i njena količina od kritične važnosti", dodaje Xing Xie, koautor rada.

Bez obzira na napredak tehnologije, važno je naglasiti da treba čuvati vodu kao prirodno blago, odgovorno je trošiti i ne zagađivati. Stručnjaci vodu nazivaju naftom novog doba, a koliko god ona skupocena bila, bez nje nema života.

 

Izvor: vidi.hr