Mahovina zaslužna za razvoj kiseonika i života na Zemlji

Sve je počelo sa mahovinom koja je proizvela količine kiseonika i omogućila razvoj životinja i ljudi na Zemlji, navodi studija koju donosi PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States), glasilo Američke akademije nauka.

Pre otprilike 470 miliona godina, mahovina se počela širiti stvarajući na planeti prvi stabilan izvor kiseonika čime je omogućila razvoj inteligentnih oblika života, navodi studija.

"Čudesno je saznanje da je za evoluciju zaslužna skromna mahovina i da bez nje niko od nas ne bi danas bio ovde", rekao je koautor studije Tim Lenton, profesor na univerzitetu iz grada Exetera.

"Naša studija sugeriše da su prve biljke na Zemlji bile neverovatno produktivne te su izazvale veliki rast količine kiseonika u atmosferi" kaže Lenton.

Kiseonik se pojavio u Zemljinoj atmosferi pre 2,4 milijarde godina, tokom procesa zvanog Velika oksidacija, ali sadašnje nivoe dosegnuo je tek pre 400 miliona godina.

Naučnici su postavili teoriju prema kojoj su šume proizvele rast nivoa kiseonika, ali se sa njom ne slažu autori studije koju donosi PNAS.

Koristeći se računarskim simulacijama, naučnici su procenili da su pre otprilike 445 miliona godina, lišaj i mahovina proizvodili potencijalno nekih 30 posto kiseonika na Zemlji.

Taj porast nivoa kiseonika "omogućio je evoluciju velikog, mobilnog i inteligentnog životinjskog sveta, uključujući ljude", tvrdi studija.

 

Izvor: 24sata.hr