Mekana vatrootporna keramika

Kineski i američki naučnici sa Univerziteta Tsingua i Brown proizveli su novu vrstu keramičkog sunđera koji se može brzo i jeftino proizvoditi, a dolazi sa svojstvom otpornosti na visoke temperature i vatru.

U svom naučnom radu objavljenom u Science Advances, kineski i američki istraživači opisuju novi keramički materijal kao superlagan, sastavljen od nanovlakana i pogodan za 3D printanje, a dolazi sa svojstvima skladištenja i otpuštanja toplote te bi se mogao koristiti u zaštitnoj odeći, izolacijskom materijalu, kao i u savitljivoj keramici za različite potrebe.

Za izradu ovog "sunđera", naučnici su koristili pet različitih vrsta keramike, uključujući titanijum dioksid i cirkonijum dioksid. Keramika od tih materijala je poznata kao dobar izolator, što su pokazali i testovi koje možete videti u predloženom videu.

Naučnici veruju da će ovaj materijal pronaći svoju primenu u mnogim područjima, a posebno ističu da bi proces njegove proizvodnje mogao biti vrlo jeftin i brz, pa će biti vrlo zanimljiv za mnoge industrijske primene, ali pre komercijalizacije proces proizvodnje je potrebno još usavršiti.

 

 

Izvor: vidi.hr