Metak s GPS-om za policijske potere

Policija u SAD-u koristi gadget nalik na uređaje za praćenje iz James Bond filmova.

Koliko god nam delovale zabavno kada ih gledamo u hollywoodskim filmovima i dokumentarcima, policijske potere u SAD-u stvaraju brojne probleme, pa nije retko da u njima stradaju nedužne osobe kada se u njih zabije osumnjičenik koji ogromnom brzinom beži pred policijom, a ponekad se događa da stradaju i policijski službenici.

Policiji SAD-a već neko vreme u poterama pomaže sistem za tagiranje automobila "GPS metkom", koji bi trebao omogućiti da potere postanu znatno manje agresivne, dok će istovremeno osumnjičenicima biti praktično nemoguće pobeći policiji automobilom.

Sistem pod nazivom StarChase se sastoji od lansera na komprimovani vazduh koji se ugrađuje u masku hladnjaka policijskih automobila, konzole za "pucanje", posebnog projektila opremljenog GPS-om koji se lepi na vozilo osumnjičenika i lokacijskog softvera nalik na GPS mape kakve možda i sami koristite, koji omogućuje praćenje "pogođenih" vozila u realnom vremenu.

Takođe valja naglasiti kako osim iz automobila, policija ima mogućnost gađanja vozila osumnjičenika daljinskim upravljačem.

StarChase se trenutno nalazi u upotrebi policija četiri savezne američke države, Iowi, Floridi, Arizoni i Coloradu, a istoimena firma će ga uskoro ponuditi policiji Velike Britanije, te potom zemljama Evropske unije, što znači da bi ga i naši presretači mogli dobiti jednog dana. 

Cena sistema s instalacijom na jedno policijsko vozilo iznosi 5.000 dolara, a svaki "metak" košta 500 dolara.

 

 

Izvor: vidi.hr