Mikrobi za električnu energiju iz kanalizacije

Mikrobi koji se ponašaju kao minijaturne elektrane mogli bi se koristiti za dobijanje struje iz otpadnih voda.

Naučnici Stanforda, u publikaciji Proceedings of the National Academy of Sciences, objavili su naučni rad u kojem opisuju bakterije koje mogu proizvoditi struju iz otpadnih voda.

U svojoj studiji naučnici objašnjavaju na koji način ti takozvani "ožičeni mikrobi" (wired microbes) pri varenju fabričkog ili životinjskog otpada proizvode električnu energiju, a najzanimljivije je i to, da su eksperimenti ukazali da se pomoću elektroda ta energija može i prikupljati.

Kao dodatak tome, naučnici su već izradili prototip uređaja koji se zasniva na tim bakterijama s ciljem proizvodnje i skladištenje energije.

Mikrobi koji su korišćeni u ovoj studiji poznati su u naučnoj zajednici kao egzoelektrogenički (exoelectrogenic), a za razliku od drugih organizama, razvili su se na taj način da ne trebaju kiseonik kako bi prerađivali hranjive materije i pretvarali ih u biološko gorivo.

Naučnici tvrde kako je baterija zasnovana na ovim bakterijama gotovo jednako efikasna kao sunčeve ćelije koje konvertiraju sunčevo svetlo u struju.

Pored toga, naučnici Stanforda kažu kako na ovom projektu rade s idejom da se novom tehnologijom izvlači 30% potencijalne energije koja propada u otpadnim vodama.

Osim potencijala u prikupljanju energije, naučnici ove "bakterijske baterije" vide i kao pomoć pri izradi ekološki prihvatljivijih kanalizacijskih sistema, te za uklanjanje takozvanih "mrtvih zona" sastavljenih od organskih zagađivača.

 

Izvor: vidi.hr