Mikrorobot zaranja i uzleće iz vode

Naučnici Harvardovog Wyss instituta i Škole inženjerstva John A. Paulson, nadogradili su svog RoboBee robota-insekta sa mogućnošću letenja, zaranjanja u vodu, izranjanja iz nje te povratka u vazduh što vam možda ne deluje kao nešto posebno, ali radi se o robotu veličine od samo 2 cm.

Naučnici kažu da je za robota takve veličine kao da plivamo kroz melasu, dok je njegovo probijanje površine vode isto kao da probijamo zid glavom.

Kako bi mu to omogućili, naučnici su robotu dizajnirali mehaniku korišćenjem virtuelnih modela i eksperimentalnih podataka, pa su otkrili da je titraj krila frekvencijom između 220 i 300 herca idealan za vazdušno putovanje, dok je između 9 i 13 herca taman za održavanje savršene brzine u vodi.

Nakon toga su razvili sistem koji omogućuje robotu izron, probijanje površine vode i uzlet. Robot prikuplja vodu u posebnu komoru dok izlazi ka površini. Elektrolitička pločica u komori konvertuje vodu u HHO gas ili 2HO gas (eng. oxyhydrogen) koji stvara dovoljni potisak da robot iskoči na površinu. Nakon toga se stvara iskra koja pali gas i pretvara ga u gorivo koje omogućuje robotu povratak u vazduh, kao što možete videti u priloženom videu.

Naučnici veruju da će se ovakvi roboti u budućnosti koristiti za misije nadzora i spasilačke operacije, jer će biti u stanju dolaziti na mesta nesreća kroz vodu, vazduh i provlačiti se kroz male pukotine.

 

 

Izvor: vidi.hr