Minibus iz 3D printera

Ulicama Washingtona uskoro bi mogao početi voziti simpatični minibus bez vozača. Zove se Olli i on je autonomni električni minibus kompanije Local Motors. Iste one firme koja je ranije predstavila svoj električni auto koji se može izraditi na 3D printeru u samo jednom danu.

Local Motors je bio zadužen za izradu vozila, a u saradnji sa IBM-om i njihovim Watsonom dali su mu i pamet pa bi putnici (njih najviše 12) mogli prirodnim jezikom zatražiti da ih bus odveze do posla ili ga pitati o samoj tehnologiji na kojoj radi. Dobra stvar, neće se naljutiti ako ga stalno ispitujete jesmo li stigli.

U sledećih nekoliko meseci Olli planira voziti kroz Washington DC, a pred kraj godine stići će i u Las Vegas i Miami. Planira se i test na ulicama Berlina, Canberre i Kopenhagena. Kako se radi o testnim vožnjama, nije poznato hoće li se iko moći slobodno voziti u njemu.

Jednom kada ovakav autonomni javni prevoz zaživi i postane uobičajen na našim ulicama, Olli ćemo moći pozvati kroz aplikaciju, kao što to danas činimo sa taksijem ili Uberom. Local Motors se u svakom slučaju nada da će to zaživeti i da će širom sveta biti izgrađene mikro-fabrike u kojima će se na 3D printeru svakih 10-ak sati moći sastaviti jedan Olli.

 

 

Izvor: 24sata.hr