Misteriozni objekt pobegao s ruba crne rupe

U središtu naše galaksije Mlečna staza nalazi se crna rupa s oznakom Sagittarius A, a naučnici su još 2002. godine u nenoj blizini otkrili nepoznati objekt, svemirsko telo s oznakom G2 za koje se smatralo da je sastavljeno od gasa i prašine. Kada je 2012 godine ustanovljena njegova putanja, postalo je izvesno da će se tokom ove godine približiti previše crnoj rupi, koja će ga usisati i raskomadati.

Međutim, naučnici Lawrence Livermore National laboratorije (LLNL) iz Kalifornije, nedavno su otkrili da je prema najnovijim podacima, objekt nekako uspeo pobeći gravitacijskim silama crne rupe i nastaviti svoje putovanje kroz svemir, što ih je u potpunosti zbunilo.

Mada za to još nema nikakvog dokaza, naučnici smatraju da je G2 zapravo neki supermasivni objekt koji se skriva u oblaku gasa i prašine. Temperatura prašine koja okružuje taj oblak iznosi oko 280 stepena celzijusa, dok je temperatura gasa oko 9.700 stepena celzijusa, što bi značilo da je objekt duplo topliji od našeg Sunca.

Naučnici navode kako bi zvezda koja se skriva u tom oblaku bila najbolje objašnjenje zbog čega G2 nije "stradao" od crne rupe, jer masa oblaka ne bi mogla biti dovoljna da sama preživi bliski susret s njom.

Isto tako, naučnici LLNL-a veruju da zvezda koja se skriva u oblaku nije bilo kakva zvezda, već veruju da je nastala kada su se dve zvezde koje su trebale oformiti binarni sistem sudarile i spojile u jednu. 

 

Izvor: vidi.hr