Mobilni 3D printer za zgrade

Imamo osećaj da svet 3D printanja u poslednje vreme sve više uzima maha na svim područjima izrade objekata i gradnje.

Zato ćete pronaći 3D printere koji mogu izrađivati figurice od plastike, delove automobila, aviona i raketa, oružje, naselja na Mesecu, pa čak i čitave kuće na Zemlji.

Naučnici Univerziteta MIT predstavili su prvi građevinski mobilni 3D printer, koji je u stanju isprintati čitavu osnovnu strukturu zgrade „u jednom potezu“.

Printer deluje poput šlepera koji vuče mešalicu, a na sebi ima veliku ruku industrijskog robota i mlaznicu za istiskivanje betona, koja se može koristiti i za druge radove poput ispunjavanja zidova izolacijskim materijalom.

Pored toga, robotska ruka se može složiti u raznim konfiguracijama, pa je možete koristiti kao bager, dizalicu, robotski aparat za varenje, ili za izrezivanje velikih kocki leda od kojih možete recimo izraditi iglo ili zgradu od leda.

Kako bi dokazali da mašina zaista funkcioniše, naučnici su koristili prototip za izradu osnovne betonske strukture kupole promera 15 metara i visine od 3,7 m, za šta je ovom neobičnom 3D printeru trebalo 14 sati, kao što možete videti u predloženom videu.

Mašina je zgradu gradila tako da je kombinovala poliuretansku penu koja je služila kao kalup koji se punio betonom sloj po sloj, sve dok na kraju nije iznikla velika betonska struktura koja možda dizajnerski ne deluje savršeno, jer naučnicima služi samo kao dokaz koncepta, ali u potpunosti zadovoljava standarde čvrstoće i stabilnosti.

MIT želi da ova mašina ima mogućnost gradnje korišćenjem i preradom lokalnog materijala, a pokreće se energijom dobijenom solarnim pločama. Iz tog razloga "3D printer" bio bi koristan za korišćenje u udaljenim regijama trećeg sveta ili u područjima stradalim od prirodnih katastrofa poput potresa, gde bi mogao brzo izgraditi skloništa za postradale. Naučnici dodaju kako je konačni cilj poslati potpuno autonomnu mašinu na Severni pol, Mesec i Mars gde će graditi naselja za istraživače i kolonizatore, drastično brže nego što je to u stanju činiti postojeća građevinska tehnologija.

 

 

Izvor: vidi.hr