Najveća baterija – ima struje za 30.000 domaćinstva

 

Američka tehnološka firma Tesla dovršila je instalaciju najveće litijum-jonske baterije u svetu jačine 100 megavata u Južnoj Australiji, a nedavno je i službeno aktivirala, izvestili su mediji.

Južni delovi Australije u poslednje su vreme suočeni sa čestim problemima u snabdevanju električnom energijom zbog čega će ova moćna baterija za skladištenje energije funkcionisati kao svojevrstan zaštitni mehanizam za državnu elektroenergetsku mrežu u slučajevima nestašice.

Kapacitet baterije garantovaće snabdevanje za 30 hiljada domaćinstva u trajanju od sat vremena. Energiju će proizvoditi park vetroelektrana francuske kompanije za obnovljivu energiju Neoen.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk obećao je da će baterija biti instalirana u roku od stotinu dana, preciznije do 1. decembra, a obećanje je ispunio.

Australijski softverski preduzetnik na Twitteru je u martu Muska upitao hoće li 100 megavata jaka litijum-ionska baterija zaista biti u stanju pomoći južnim delovima Australije u slučajevima prekida snabdevanja električnom energijom.

Musk mu je odgovorio potvrdno obećavši da će je Južna Australija dobiti besplatno ukoliko ne bude izrađena i postavljena u roku od stotinu dana.

Nestašice nastaju kad potražnja nadmaši snabdevanje, a australijski energetski regulator u tom slučaju nalaže energetskim kompanijama da obustave isporuku struje domaćinstvima radi zaštite elektroenergetske mreže.

Država će u celosti upravljati kapacitetom baterije kako bi se izbegle nestašice struje zbog preopterećenja sistema.

Fabrika za obnovljivu energiju smeštena je u Jamestownu, oko 200 km severno od Adelaidea, a povezana je sa parkom vetroelektrana u vlasništvu francuske firme za obnovljivu energiju Neoen.

Musk je kazao da je reč o triput snažnijoj bateriji od najjače dosad poznate baterije u svetu.

"Najveća litijum-jonska baterija na svetu biće važan deo našeg diverzificiranog energetskog sektora. Njome šaljemo jasnu poruku da će Južna Australija zahvaljujući baterijskom skladištenju energije biti predvodnik u području obnovljive energije", kazao je u julu premijer savezne države Južne Australije Jay Weatherill.

Poslovanje sa baterijama firma Tesla u svetu proširuje kroz automobilsku industriju.

 

Izvor: 24sata.hr