NASA 2016. kreće po uzorak tla najopasnijeg asteroida

Započele su pripreme za sedmogodišnju misiju poseta asteroidu Bennu koji preti Zemlji.

NASA je izdala medijsko saopštenje u kome kažu kako im je odobren projekt OSIRIS-REx (Origins-Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer), te sada mogu krenuti u zadnju razvojnu fazu i izradu letelice koja će posetiti asteroid Bennu, izvesti opservacije njegovih globalnih karakteristika, izmeriti (ne)gravitacijska svojstva i izvršiti druga istraživanja čiji rezultati će se uporediti sa istraživanjima pomoću teleskopa na Zemlji, a potom uzeti uzorak asteroidovog tla minimalne količine od 60 grama, koji će se potom poslati na Zemlju specijalnom kapsulom.

Plan je da lansiranje OSIRIS-REx letelice bude izvedeno 2016. godine, a sastanak s Bennuom će se dogoditi 2018., dok bi do povratka uzorka na Zemlju trebalo doći 2023. godine.

Tokom misije OSIRIS REX će ukupno prevaliti 1.349.382.617 km, od čega 654.389.243 km otpada na putovanje ka njemu, a 512.465.122 km za povratak kapsule s uzorkom na Zemlju.

Ako vas zanima zbog čega je izabran baš taj asteroid, reći ćemo vam da se radi o najopasnijem (poznatom) asteroidu po Zemlju, mada smo još nekoliko generacija mirni od mogućnosti da nas pogodi.

Za ovaj asteroid koji ima promer od 493 metra, napravi jedan krug oko Sunca za 436,6 dana i kreće se brzinom od 27,8 km u sekundi, između 2169. i 2199. godine postoji 8 potencijalnih mogućnosti kolizije sa našom matičnom planetom, te se nalazi na vrhu lestvice najopasnijih poznatih svemirskih tela koja nam prete.

Stoga naučnici smatraju kako treba izvesti detaljna istraživanja njegove mase, sastava, gravitacijskih svojstava, mapiranje površine, kako bi se preciznije mogla izračunati njegova putanja u budućnosti, te ujedno saznati detalje koji bi nam mogli pomoći u njegovom odvraćanju ukoliko se pokaže da predstavlja projektil koji će nas jednog dana pogoditi.

Osim ovih nazovimo ih preventivno-apokaliptičkih istraživanja, Bennu nam može omogućiti i puno podataka o istoriji svemira, a uzorci koji će se prikupiti mogli bi otkriti i dosta toga o nama samima, jer bi mogli ukazati na postojanje spojeva koji su zaslužni za nastanak života, što bi bio dokaz teorije da su asteroidi rasadnici života u svemiru, što bi ujedno predstavljalo i neku vrstu garancije da je život češća pojava nego što mislimo.

Izvor: vidi.hr