NASA Chamber A – uslovi svemira na Zemlji

Ako ste se pitali koje je najhladnije mesto na Zemlji na koje može kročiti ljudska noga, znajte da se Everest, Sibir i polovi ne priznaju kao odgovor.

Naime, najhladnije mesto na Zemlji se nalazi u prilično toplom Teksasu, tačnije u NASA-inom Johnson Space Centru. Tamo se nalazi vakuumska komora Chamber A, u čijih se 122.000 kubnih metara upravo izvodi nadogradnja sistema za potrebe testiranja svemirskog teleskopa James Webb.

Komora A je postala poznata kao zdanje koje se koristilo tokom testiranja Apollo misija uoči prvog lansiranja čoveka na Mesec, a od kraja šezdesetih godina prošlog veka pa sve do danas, predstavlja najsavršeniji simulator u kome astronauti mogu "uživati" u uslovima koji vladaju u Zemljinoj orbiti.

U toj komori "visoke preciznosti" testiraju se astronautska odela, svemirske antene, oprema, delovi koji se ugrađuju na ISS, pa čak i čitave svemirske letelice i moduli uoči lansiranja u svemir.

Na ulasku u komoru nalaze se ogromna vrata težine od 40 tona, te dvostruka vazdušna komora (airlock), pomoću koje se tokom vežbi astronauta postiže prelazak iz ambijentalnog vazdušnog pritiska, u termalno-vakuumski ambijent i nazad.

Kao što smo već naveli, Komora A se trenutno nadograđuje za potrebe testiranja JWST-a (James Webb Space Telescope), a kada rekonstrukcija bude dovršena, posedovaće ultra-čiste vakuumske sisteme bez prisutnosti hidrougljenika. Čistoća prostora će biti "klase 10.000", što će ujedno predstavljati i jedan od najčišćih prostora na Zemlji.

Za postizanje uslova vakuuma i "svemirskih temperatura", koriste se turbo molekularna i krioapsorpcijska pumpa, te 20 K rashladne jedinice na helijum. Sistemu je potrebno 12 sati rada da postigne uslove koji vladaju u nižoj zemljinoj orbiti.

 

 

Izvor: vidi.hr