NASA razvija sistem koji će na vreme otkriti nove meteore

Projekat Atlas uključivao bi izgradnju do osam malih teleskopa koji bi pokrili celo noćno nebo te uočili nove meteore na vreme da se evakuiše stanovništvo…

Zemlja je stalno na meti meteora, no dosad nije bilo sistema koji bi pokrivao celo nebo i upozorio na ova mala nebeska tela. I dok većina njih izgori u atmosferi te ostane samo maleni trag na nebu ili na Zemlju padne kamen veličine zrna peska, ovaj koji je nedavno pao na Rusiju bio je prevelik i preblizu da se ne bi zabrinuli.

NASA je nedavno sa pet miliona dolara finansirala projekat ATLAS, odnosno sistem upozorenja na asteroide koji bi trebao biti poslednja linija odbrane. Njegov začetnik je John Tonry sa Havajskog univerziteta. On je za NBC rekao kako je video da postoji rizik od ovakvih vrlo malenih nebeskih tela. Njegov sistem uključivao bi malene teleskope, veličine kanti za smeće, ali sa širokougaonim sočivima. Oni bi nekoliko puta skenirali nebo i na vreme upozorili na opasnost. Kada uoče meteor, znaće tačno gde će i kada pasti. Tonry dodaje da je ovakav sistem bio pokrenut pre pada meteora na Rusiju, da bi imali barem dan vremena za evakuaciju ili upozorenje ljudi.

U jednom sistemu može raditi do osam teleskopa, a plan je da se pokrene do kraja 2015. godine. No, uspeh rada zavisi od toga da nije oblačno i da asteroid ne dolazi iz smera Južnog pola. Da dolazi iz tog smera verovatno se ne bi digao iznad horizonta i sistem ga ne bi uočio. To bi mogli sprečiti izgradnjom paralelnog sistema teleskopa.

 

Izvor: 24sata.hr