Naučnici o večnom pitanju ‘Jesmo li sami?’

Poznati naučnici iz serijala 'Jesmo li sami?' koja će se emitovati mesec dana na 'Science Channelu', tvrde da je Mlečna staza toliko velika, da statistički govoreći, nema sumnje da vanzemaljci postoje.

Prvi nastavak spomenute emisije 'Vanzemaljci: Potpuni vodič' će se premijerno prikazati uz gosta poznatog fizičara Michia Kakua, koji ima prilično jasan stav o životu u svemiru.

'Neki naučnici tvrde da smo verovatno jedini oblik života u svemiru. Ma dajte molim vas, koliko je uopšte zvezda tamo? Teleskop Hubble vidi samo sto milijardi galaksija, a šta je sa ostalima? Svaka galaksija se sastoji od 100 miliona zvezda. Vi izračunajte. Definitivno je još neko tamo', poručuje je Kaku, a prenosi Huffington Post.

NASA-in teleskop Kepler je otkrio postojanje velikog broja planeta u našem galaktičkom susedstvu, kao i broj planeta koji su slični Zemlji, produbljujući razmišljanja kako na njima postoji život.

'Tamo je čitava sila planeta koje uopšte nemaju veze sa planetama iz naše galaksije. Česta vrsta planeta je Vodeni svet – planeta u potpunosti prekrivena vodom i dubokim okeanima' ističe astrobiolog Lewis Dartnell. Objasnio je i kako bi mogli izgledati ti oblici života, ako uopšte i postoje.

'Za početak, morali bi imati par očiju, oči lovca. Takođe moraju imati i razvijene udove, koji mogu izraditi alate, mašine i na kraju, svemirski brod. I treće, jezik, kako bi generacije mogle međusobno komunicirati', kaže Kaku.

 

Izvor: dnevnik.hr