Naučnici uspešno oživeli 30 hiljada godina star virus

Naučnici su uspeli oživeti 30 hiljada godina star virus koji je pronađen zamrznut u dubokim slojevima sibirskog trajnog ledenog pokrivača a koji je, nakon što se odledio, postao ponovo zarazan, prenosi BBC.

Francuski naučnici kažu da virus ne predstavlja opasnost za ljude ili životinje no i drugi virusi mogli bi se osloboditi otapanjem leda.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Ovo je prvi put da smo videli virus koji je još uvek zarazan nakon toliko vremena, kazao je profesor Jean-Michel Claverie iz nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) s francuskog Univerziteta Aix-Marseille.

Virus Pithovirus sibericum pronađen je na dubini od 30 metara u zaleđenom tlu i pripada rodu džinovskih virusa otkrivenih pre deset godina.

Toliko su veliki da se, za razliku od drugih virusa, mogu videti mikroskopom.

Virus koji je zadnji put zarazio nekoga pre 30 hiljada godina u laboratorijskim je uslovima oživio. Testovi pokazuju da napada jednoćelijske amebe ali ne može zaraziti ljude ili životinje.

Naučnica Chantal Abergel sa CNRS-a kaže kako virus ulazi u ćeliju amebe umnožava se i na kraju ubije tu ćeliju. On može uništiti amebu no neće zaraziti ljudsku ćeliju.

Stručnjaci veruju da se u sibirskom ledenom pokrivaču skrivaju i drugi virusi. Claverie kaže kako bi na primer drevni sojevi iskorenjenih malih boginja mogli predstavljati opasnost.

 

Izvor: 24sata.info