Naučno objašnjenje za “slomljeno srce” – stvarna bol ili samo loš osećaj

Kada se posečemo, udarimo ili na bilo koji način fizički ozledimo, aktivira se isti deo mozga koji je odgovoran i za percepciju emocionalnog, psihičkog bola. Zato razlika između te dve vrste bola nije toliko velika koliko nam se činilo.

U nekim su studijama stručnjaci došli do zaključka da će se ljudi radije izabrati fizičku bol nego društveno isključenje ili osećaj nepripadnosti. Često je postavljeno pitanje je li duševna bol zaista prava bol ili samo loš osećaj i da li je preko nje teže preći nego preko fizičkog bola, a sada je ekipa Asap Sciencea snimila video koji objašnjavaju zašto "slomljeno srce" toliko boli.

Često oblike psihičkog i emocionalnog bola opisujemo pojmovima koji su inače rezervisani za nanošenje fizičkih ozleda ("Istrgnuo mi je srce", "To mi je kao pljuska u lice", "Zgazio mi je srce",…), što je još jedan dokaz njihove povezanosti. Evolucijom su bića razvila potrebu za socijalizacijom s ostalim jedinkama svoje vrste, stoga otuđenost od nama sličnih doslovno boli, a taj je osećaj izazvan povećanim izlučivanjem hormona kortizola i smanjenim lučenjem norepinefrina; količinske promene tih hormona u našem telu stvarno mogu izazvati pravu fizičku bol.

Na isti način kako zavoji i lekovi pomažu pri fizičkim ozledama, iz Asap Sciencea poručuju kako će podrška društva zalečiti emocionalne rane izazvane prekidom ljubavne veze, gubitkom voljene osobe ili sličnim nesretnim događajima. Zaključak videa prilično je jednostavan: u slučaju fenomena "slomljenog srca" okružite se društvom i vama dragim ljudima jer je naučno dokazano da ljudsko zadovoljstvo proizlazi iz pripadnosti nečemu i nekome.

Izvor: 24sata.info